SMV:Digital gav markedsplads styr på logistikken

Råhandel hjælper små producenter af fødevarer ud til restauranter og supermarkeder. Programmet SMV:Digital fik Råhandel ud over rampen med en workshop og ekstern rådgivning for 25.000 kr.

Digitalisering af logistikkæden fra producent til aftager blev løsningen, der skabte et gennembrud for Råhandel Aps, der er en ny og unik markedsplads for små producenter af vin, frugt, kød, honning, olier, kaffe, te og andre kvalitetsvarer.

"Vi kæmpede en del med småfejl hos vores leverandører. De har jo deres hjerte i produktionen af deres særlige produkter og er mindre erfarne i salg, markedsføring og levering, som vi så hjælper dem med", forklarer Solveig Felbo, leder, medstifter og medejer af Råhandel Aps.

Skeptisk inden start
Det var igennem SMV:Digital programmet, at kerneproblemet og mulige løsninger blev åbenbaret for Råhandels fire partnere. Forløbet i programmet, som hed ”Lille E-handel”, bestod i en workshop af en dags varighed og tilskud på 25.000 kr. til køb af rådgivning hos en ekspert.

"Jeg var lidt skeptisk inden workshoppen, hvor emnet var digitalisering. Men deltagelsen var tvungen, så jeg tog med, og det var virkelig godt. Vi fik kortlagt og prioriteret vores udfordringer, og det viste sig, at vi skulle tage fat et andet sted, end vi troede", siger Solveig Felbo.

Logistikken skulle på plads
I stedet for at fokusere mere på brugeroplevelsen af deres hjemmeside, blev det soleklart, at selve logistikken skulle på plads, inden de kunne gøre alvor af deres ambitioner om at gøre det enkelt og rentabelt at flytte varer fra små producenter til restauranter, kantiner og butikskæder. 

"Helt lavpraktisk fik vi med løbende sparring fra en privat rådgiver automatiseret fakturaer og følgesedler for vores leverandører. Nu er det os, som genererer følgesedlerne med de varer, producenten skal levere, og det har mindsket fejlmulighederne betydeligt", fortæller Solveig Felbo. 

Digitaliserede følgesedler
De kombinerede pakke- og følgesedler er blot et eksempel på, hvor den private rådgiver , som Råhandel købte med de 25.000 kr. fra SMV:Digital, gjorde en forskel.

"Vi har implementeret mange ændringer og fået ros for dem fra både vores leverandører og kunder, som kan mærke, alt glider nemmere og uden fejl. Vi har for eksempel indlagt et system for paller og kasser, så supermarkeder kvitterer for modtagelsen af en palle gennem accept af følgesedlen. Vi har desuden sparet tusindvis af kroner på køl af varer ved at gøre vores system ’klogt’ nok til, at kølevarer håndteres anderledes end kolonialvarer", siger Solveig Felbo.

Startede i fødevaregodkendt garage
Råhandel udspringer af en fælles ide hos forskeren og fødevareproducenten Christian Coff og matematikeren Solveig Felbo. På en måde minder startup-historien om andre kendte iværksættere, der begyndte sit liv i en garage. 

Duoen fik nemlig fødevaregodkendt Christians Coffs private garage for tre år siden, så den kunne være distributionscenter for fødevarer fra små producenter i Roskilde-området. 

"Dermed kunne vi teste konceptet i et par år, hvor vi fik øvet os i at være bindeled og infrastruktur, som kunne flytte varer fra små producenter til restauranter og specialbutikker", fortæller Solveig Felbo.

Gennembrud med Coop-kontrakt
Men det var en forespørgsel fra Coop og efterfølgende kontrakt sidste år, der for alvor satte skub i butikken med levering til supermarkeder som Irma, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og Kvickly.

"Der har været et gennembrud. Vi er siden i hvert kvartal vokset med 200 procent. Og her har tilskuddet til privat rådgivning   fra SMV:Digital gjort nytte. Rådgiveren har jo været med netop i det lille års tid, hvor vi er gået fra test til virkelighed, og har fungeret som sparringspartner for alle vores ideer og udfordringer omkring logistik", siger Solveig Felbo.

Råhandel er nu i færd med at ekspandere. Op til årsskiftet var der to distributionscentre i henholdsvis København NV og Roskilde, som har indsamlet og leveret varer til København samt Midt- og Nordsjælland. Inden længe bliver der åbnet tre nye centre, der skal fungere som indleverings- og udleveringsteder i Vestjylland samt Midt- og Nordsjælland.


Vil du vide mere om dine muligheder i SMV:Digital?


Kontakt Erhvervshus Midtjylland