Tilskud fra SMV:Digital halverede rugbrødsarbejde

Rugbrødsblandinger til Australien skulle pakkes manuelt af Zelected Foods, inden de fik 100.000 kr. til en privat rådgiver i programmet SMV:Digital, som anviste en vej til at halvere rugbrødsarbejdet.

Siden den lille, fynske fødevaregrossist Zelected Foods relancerede Box-to-bake i efteråret 2017, har der stået to mand fast i pakkelinjen på virksomhedens fabrik til brødblandingsmix i Bjæverskov på Sydsjælland.

Fremover står der kun en mand. Han klarer alt rugbrødsarbejdet med at overvåge pakkemaskinen og sætte nye papkasser ind, når maskinen løber tør.

"At halvere det manuelle arbejde betyder meget for os som en lille virksomhed. Vi får et bedre flow i produktionen, det har været med til at hæve kvaliteten, og vi bliver mere konkurrencedygtige", siger direktør og medejer Palle Lorenzen, Zelected Foods.

Rugbrød som eksportvare
Firmaet, der har 12 fastansatte, henter hovedparten af sin omsætning som mærkevareleverandør til supermarkeder på udvalgte kvalitetsprodukter som for eksempel olie og krydderier, der ikke indeholder tilsætningsstoffer.

En lille, men voksende del af forretningen, handler om at fremstille og sælge en serie brødprodukter som Box-to-bake. Det er en patenteret pakke med en melblanding, som tilsættes vand og bages i den medfølgende form. Udvalget udgøres blandt andet af glutenfrit brød og økologisk rugbrød.

"Udover det hjemlige marked, eksporterer vi det danske rugbrød til butikskæder i Tyskland, Norge, Storbritannien og så langt væk som Australien. Det kan jo lade sig gøre, fordi brødet først skal bages, når det kommer frem", siger Palle Lorenzen.

Savnede viden og tid
Han havde taget fat i det lokale Erhvervshus for at få hjælp til generel finansiering af driften. Den endte han med at få på anden vis.

I stedet fik han åbnet øjnene for et andet af Erhvervshusets tilbud om støtte til at digitalisere eller automatisere dele af produktionen gennem programmet SMV:Digital.

"Vi havde på fornemmelsen, at vi kunne automatisere vores produktion, men vi havde ikke detailviden og tid til at gøre noget ved det. Det løste sig altsammen med et tilskud på 100.000 kr. til at købe en privat rådgiver til at gå ind i sagen", fortæller han.

Rådgiver kom med analyse og forslag
Den private rådgiver, som Palle Lorenzen valgte ud SMV:Digitals liste af godkendte rådgivere, besøgte virksomheden ad flere omgange. Han kom med en analyse af problemstillingen og flere forslag til løsninger på at automatisere pakkebåndet.

"Vi kunne vælge mellem at anvende avancerede robotter til at pakke, men endte med en billigere og enklere løsning, der er en slags elevator, som løfter sig, når den er fyldt med fem brødpakker, og som dernæst pakketeres automatisk", siger han.

Han opfordrer andre virksomheder til at orientere sig i mulighederne for at søge støtte til et digitalt projekt gennem SMV:Digital, som han selv netop har afsluttet.

"Projektet er forløbet gnidningsfrit. Rådgivningen og den løbende kommunikation med rådgiveren er forløbet tilfredsstillende. Vi er nået frem til en løsning, hvor rådgiveren har hjulpet os med at identificere en automatiseringsløsning, der er fuldt tilstrækkelig på nuværende tidspunkt", konkluderer Palle Lorenzen.


Vil du vide mere om dine muligheder i SMV:Digital?


Kontakt Erhvervshus Midtjylland