Foto: Peter Ravnsborg


​Akvariegartneri erstatter gamle regneark med ny IT

Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion gav Tropica Aquarium Plants i Egå et så fint skub med at afklare potentialet ved at automatisere og digitalisere, at de også har søgt og fået tilskud til at implementere nye systemer i produktionen af planter.

På et gartneri i Egå, med tilhørende sterilt vævsformeringslaboratorium, dyrker 50 medarbejdere tropiske akvarieplanter til hele verden. Over fem millioner akvarieplanter bliver årligt fremavlet i den højt specialiserede produktion, som blev bygget i 2007 og udbygget i 2015.

Virksomheden har vokseværk og har for et par år siden købt produktionsfaciliteter i Singapore og Kina, samt investeret i salgsselskaber i Kassel i Tyskland og Vancouver i Canada. Men produktionsstyringen i gartneriet og laboratoriet Egå var ikke fulgt med.

Da Production Manager Kurt Henrik Sandvad via Væksthuset hørte om Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion, kunne han se, at det passede ind i virksomhedens aktuelle udfordringer, så han slog til. Kurt Henrik Sandvad forklarer:

"Vi anvender fortsat de samme regneark, som vi udviklede for 10-15 år siden til at have overblik over, hvad vi har i bestilling, har pottet og har sendt videre".

"Vi benyttede potentialeafklaringen til at afdække, hvordan vi eventuelt kunne have gavn af en fornyet og øget automatisering og digitalisering. Det skete gennem workshops, interviews med en række medarbejdere og snakke om strategi, og det har været meget fint og givtigt".

Afklaringen, der var en støtte på 100.000 kroner til at købe rådgivning for hos en konsulentvirksomhed, foregik henover vinteren og frem til foråret 2017.

Herefter søgte – og opnåede – virksomheden tilskud på 150.000 kroner til rådgivning om selve implementeringen, også gennem Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion. Kurt Henrik Sandvad uddyber:

"Vi er jo ikke verdensmestre på alt, og nogle gange har vi brug for et spark eller inspiration, så det opsøger vi gerne forskellige steder. Nu er vi i gang med at se på, hvordan vi kan indføre nye systemer, og vi ser specielt på, om det skal være i form af stregkoder og håndscannere, men vi har ikke besluttet os endnu. Målet er, at vi ikke længere bruger regneark og dermed får fanget hændelser i produktionen, så vi ikke pludselig opdager, at vi mangler en bestemt plante. Men vi tager små skridt ad gangen og plukker de lavt hængende frugter."

Tropica Aquarium Plants har investeret tilsvarende beløb, som virksomheden har modtaget i tilskud, i mandetimer. Ifølge Kurt Henrik Sandvad forventer virksomheden at have tjent sin investering hjem på halvandet år.

Læs om Tropica Aquarium Plants, som har implementeret nye systemer i produktionen af planter.

Læs om virksomheden Tropica Aquarium Plants her

Vil du vide mere om dine muligheder?

Så kontakt dit regionale Væksthus